donderdag 15 mei 2008

Kleurrijke werken van vier Nooderlingen hangen nog drie dagen bij Galerie MooiMan in Groningen


Laatste loodjes
Op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 mei is de tentoonstelling met schilderijen van vier Noorderlingen nog te bezichtigen in Galerie MooiMan. Al die drie dagen 's middags tussen 13:00 uur en 18:00 uur. Meer bijzonderheden over deze instelling zjn te vinden op de website van deze mannengalerie met veel herenkunst, ook naast de te bezichtigen werken in het kader van elke respectieve tijdelijke expositie.
Van de vier schilderijen van René Kuipers zijn er eveneens vier zelfportretten. Maar vergelijkt u voor de aardigheid dit hier boven afgebeelde eens met zijn Bacchus hier onder: beide zijn erotisch nogal geladen zonder belastend te werken, al zou men kunnen concluderen Bacchus als verder gaand dan erotisch, en heel direct seksueel geladen, ja zelfs uitnodigend, te interpreteren, maar ook dat is toch wat de kijker bij directe, dan wel eventueel nadere, beschouwing ondergaat. Het is immers ook toegestaan juist dat direct seksuele element als oppervlakkiger dan dieper indringende erotiek te ondergaan.
Ook het gezicht alleen van het Zelfportret komt voor dezelfde als uitnodigend te kwalificeren interpretatie in aanmerking als de moderne Bacchus met de vraag om te worden geplukt. Doch ook hier heeft een duiding als op zich afstandelijke maar zeer erotisch sterk aanwezige, kleurrijke entiteit recht van bestaan. Dan zouden voor menigeen de druiven zuur (geworden) kunnen zijn, maar dat kan men weer met enige fabuleerkunst omzetten in rijke verhalen met een geheel eigen inkleuring. Druiventros, zo blijft uw prikkel.
Schoonheid kent vele wegen en vele uitingsvormen binnen het kader van een geringer aantal geslachten, die overigens met vele delen onverhoeds van een schildering aan de wand op u af kunnen komen. Pluk daarom de vruchten van al verschillende schilderijen in MooiMan zolang dat nog kan.
Kort en goed: de meeste van de tentoongestelde werken binnen deze aflopende Noorderlingen zijn polyinterpretabel.

Geen opmerkingen: