zaterdag 27 december 2008

Portret van de schilder Emil Nolde op Arte-tv

Kleurenpracht
Het werk van één der meest vooraanstaande Duitse expressionisten aan het begin der twintigste eeuw — Emil Nolde(1867-1956) — wordt gekenmerkt door een constant aanwezige kleurenpracht, zowel in de uitbeeldingen van weelde, alsook in die van talrijke, relatief karige landschappen. In zijn woonplaats Seebüll in de noordelijke Duitse regio Nordfriesland ligt het meeste er nog zo bij als een halve eeuw geleden, en in het huis waar de schilder zijn leven doorbracht, lijkt het volgens diverse bezoekers dikwijls of de kunstenaar even een boodschap doet of een wandeling aan zee maakt, maar in ieder geval snel weer thuis zal komen.
Dat is ook de indruk die de filmer Wifried Hauke in zijn documentaire uit 2006 — gemaakt in opracht van de Norddeutsche Rundfunk (NDR) — weet over te brengen. In zesentwintig minuten wordt — op het formaat 16:9, met stereofonisch geluid — een beeld geschetst van leven en ontwikkeling, zowel in de persoon alsook in de werken van deze — in het plaatsje Nolde van de gemeente Burkal (in de buurt van de Deense stad Tondern) op 27 augustus 1867 als Emil Hansen geboren — uitzonderlijke schilder, die vroeg indruk wist te maken, welke in de loop der tijd, ook een halve eeuw na zijn heengaan, niet is verbleekt.
In de Arte-documentaire — die eenmalig door Arte-televisie zal worden uitgezonden — worden enkele van zijn belangrijkste stukken nader voorgesteld. In diverse van Nolde's werken, vooral als het om bloemen en aanverwante natuurverschijnselen gaat — zoals Witte boomstammen —, wordt duidelijk dat Nolde was gefascineerd door het werk van Vincent van Gogh.
____________
Afbeeldingen
1. Emil Nolde: Zelfportret 1912.
2. Emil Nolde: Witte boomstammen 1908. Olie op canvas, 67,5 x 77,5 cm. Brücke-Museum, Berln.

Geen opmerkingen: