woensdag 11 februari 2009

Meesterwerken in Teheran achter slot en grendel

Verbijsterend
Arte-televisie vertoont op woensdag 11 februari, tussen 19:00 uur en 19:45 uur, een documentaire over het Museum voor Hedendaagse Kunst in de Perzische hoofdstad Teheran: Die unglaubliche Geschichte des MOMA aus Teheran — waarbij het letterwoord MOMA staat voor Museum Of Modern Art. Het betreft hier een drie en veertig minuten durende, rijke documentaire van Bahman Kiarostami, welke in 2008 is gereedgekomen.
Hoewel het museum in kwestie een schat aan kunst bergt die op tal van punten van onschatbare waarde is en het instituut daarmee in de internationale kunstwereld een bijzondere reputatie heeft verworven, zijn al die bijzondere kunstwerken slechts aan een kleine groep van ingewijden bekend, aangezien deze de laatste drie decennia vrijwel niet meer in het openbaar zijn vertoond.
Het feit dat heel bijzondere kunstwerken verborgen worden gehouden voor het eigen volk, is een politiek gemotiveerde beslissing en deze zal vast niet uit de lucht zijn komen vallen of door de hoeders van deze schatten als een wijs besluit worden beschouwd. Doch zelfs als de regering geen directe beslissing in deze heeft genomen, blijft het een politiek fenomeen dat 'er' wordt besloten die kunst niet voor iedereen — zelfs niet voor het eigen volk — beschikbaar te houden.
Men mag zelfs spreken van de belangrijkste collectie van westerse kunst die in Azië te vinden is.

Herhalingen
Over het wel en wee van alles met betrekking tot deze collectie en wat ermee samenhangt, bericht de documentaire, die op het formaat 16:9 zal worden uitgezonden, en door Arte-televisie nog drie keer zal worden herhaald:
Woensdag 18 februari op het nachtelijke tijdstip van 03:50 uur
Zaterdag 21 februari om 14:00 uur
Maandag 2 maart om 10:45 uur
__________
Afbeelding: Voorbeeld van bijzondere westerse kunst in het MOMA te Teheran. Foto: Arte France, © Kaveh Kazemi.

Geen opmerkingen: