maandag 18 juli 2011

Op zoek naar de surrealiste Leonora Carrington

Op 25 mei 2011 overleed, ten gevolge van een longontsteking, in Mexico City, op 94-jarige leeftijd, de van oorsprong Engelse surrealistische schilderes Leonora Carrington, die op 6 april 1917 in Clayton-le-Woods werd geboren.
Een verre nicht van haar Joanne Moorhead, verdiept zich in het leven van de kunstenares in kwestie en vertelt daarover in het BBC Radio 3-programma Looking for Leonora, dat op dinsdag 19 juli, 's avonds tussen 22:15 uur en 23:00 uur onze tijd zal worden uitgezonden.
Ze was nog maar negentien jaar toen ze, gedurende de in Londen gehouden International Surrealist Exhibition, in contact kwam met de in 1891 geboren Duitse surrealist Max Ernst.
Samen gingen ze er vandoor en belandden ze in Parijs waarna Max Ernst zich van zijn echtgenote liet scheiden. Ze vestigden zich in 1938 in het zuiden van Frankrijk, in de Ardèche.
Toen twee jaar later de Tweede Wereldoorlog een feit was geworden, werden ze allebei gearresteerd als 'ongewenste vreemdelingen'. Het was te danken aan de Franse dichter Paul Éluard en aan Amerikaanse bekenden van Max Ernst, onder wie de journalist Varian Fry, dat ze enkele weken na hun arrestatie weer werden vrijgelaten.
Max Ernst stierf op 1 april 1976; Leonora Carrington overleefde hem drieënhalf decennium.

Geen opmerkingen: