zaterdag 2 augustus 2008

Olympische schoonheid van diverse mannelijke aardbewoners met een uitzonderlijke eigenschap

Nieuwe expositie
Aanstaande zondag, 3 augustus, zal om 16:00 uur in Galerie MooiMan te Groningen een nieuwe tentoonstelling worden geopend met de titel From China to China. Daarmee wordt onmiddellijk weer aangetoond dat zelfs bij een welhaast niet te overtreffen desinteresse in alles wat met sport, en het daaraan onlosmakelijk verbonden spel, te maken heeft, men zelfs bij de kunst van — heel erg letterlijk — vandaag de dag, zelfs geen vluchtpunt kan vinden voor de al te overdonderende macht van Beijing en alle daarmede onverbrekelijk geassocieerde, morele onmacht van het Internationale Olympisch Comité met een onvoorstelbaar pijnlijke draaikont als voorzitter, die zijn uitzinnige huichelachtigheid — met betrekking tot zijn positie ten aanzien van de vrije toegang tot het internet voor alle bezoekende journalisten gedurende de Olympische Spelen — zeer recentelijk heel breed heeft uitgemeten. De geïncarneerde onsportiviteit, zullen we maar zeggen. Wie na de ontwikkelingen in verband met veelzijdige afkeuring van het officiële Chinese regeringsbeleid iets positiefs van die chaotische Belg Rogge verwachtte, mag dan ook wel als uitermate naïef worden ingeschaald. Hij mag voor straf dan ook nimmer als object van thans eventueel verborgen schoonheid op enigerlei wijze worden uitgebeeld. Dat zal hem leren!


Onsportief

Als zesjarige in de eerste klas van de lagere school, met reeds toen een totaal gebrek aan belangstelling voor alles wat sport was en ook vertegenwoordigde, is wel doorgedrongen dat enkele sportminnende klasgenoten in tal van gevallen binnen het gebruikelijke dagelijkse schoolgebeuren anderen meer dan eens beschuldigden van onsportief gedrag. En dat is toen gebeurd, en veelal niet ten onrechte, in de context van het nadrukkelijk zo bedoelde, ook al blijft het adjectief sportief voor mij nog altijd een dubbele bodem behouden en wil ik, zwijgend, eerst horen en/of zien dan wel lezen, wat er precies mee wordt bedoeld. Ik hoor de stemmen van een halve eeuw geleden weer als ik dit noteer en ik zie tevens de gezichten in kwestie opnieuw voor me, inclusief de daarbij behorende kleding alsook de voordeur van hun respectieve woningen. Dat alles neemt niet weg dat ik wel degelijk geloof, ja zelfs zeker weet, dat sportiviteit: het gedrag als sporter enerzijds, en de mogelijk te 'vangen' schoonheid van diverse beoefenaars van dergelijke handelingen aan de andere kant, wel degelijk op één noemer gebracht kunnen worden. Ewoud Broeksma heeft sedert jaar en dag inmiddels de wereldreputatie, daartoe heel goed in staat te zijn.

Blootleggen
Het valt zeker te verwachten dat de fotokunst van Ewoud Broeksma op eenzelfde fysiek-sportieve niveau is gebleven van voorafgaande situaties, waarin hij via die lichamelijke naaktheid van sportmensen veelvuldig aspecten wist bloot te leggen van de persoonlijkheid en ook van de psyche van die, niet zelden, en soms in meer opzichten, aantrekkelijke en eveneens als zodanig uitgebeelde sporters. De stroomlijn van tal van die lichamen riep na beschouwing in krant of ander medium, althans bij mij, heel directe associaties op met veel (stand)beelden en andere voorstellingen uit de antieke wereld, vooral in de de gymnasia en palaestrae van het Attische Griekenland.


Muskboy

Naast die vele, tot op het vel uitgeklede — en door Ewoud Broeksma gefotografeerde— sportmensen, welke thans, van zondag 3 augustus tot en met zondag 21 september, de wanden in Galerie Mooiman gedeeltelijk zullen bedekken, is er tegelijkertijd werk te zien van Muskboy met pentekeningen en aquarellen van Chinese jongelingen.
De expositie wordt zondagmiddag geopend door beeldend kunstenaar Jan Griffioen, die zelf in de laatst gehouden tentoonstelling in Galerie MooiMan was vertegenwoordigd met onder meer enkele spectaculaire foto's. De kunstenaars van de nu voorgestelde werken zullen daarbij aanwezig zijn.
Voor openingstijden, aanrijd-routes en eventueel andere informatie over de Galerie zij verwezen naar de website die wordt onderhouden door de eigenaren: het echtpaar Jan van Stralen en Sandro Kortekaas.
____________
Afbeeldingen
1. Gecombineerde afbeelding van Muskboy met een foto van Ewoud Broeksma, als uitnodiging van Galerie MooiMan. De Nederlandse vlag staat er hier nog min of meer 'halfstok' bij.
2. Welkom-intro van de website van Muskboy.