donderdag 19 mei 2011

BBC Four: De berg die geschilderd moest worden

Voorplat van het boek en van de cassette 
voor de biografie over Augustus John 
door Michael Holroyd, uitgegeven in
een aangepaste versie in 1976.
De Britse televisiezender BBC Four stelt de kijkers op dinsdag 24 mei in de gelegenheid een documentaire over twee Britse schilders, die een tijd hebben samengewerkt in een bepaald project, dat in de film aan de orde komt.
Het gaat daarbij om Augustus John (1878-1961) en James Dickson Innes (1887-1914). Beiden zijn in 1911 verhuisd naar Noord-Wales om daar te kunnen schilderen in de stijl van Henri Matisse (1869-1954). Dat gebeurde in de periode 1911-1912 in Arenig Fawr om aldaar een berg te schilderen, vandaar de titel The Mountain that had to be painted. Augustus John slaagde erin de collega, die hij sedert 1907 al beter kende, voor dat 'project' tot een min of meer nomadisch leven te 'bekeren. Deze film wordt uitgezonden tussen 21:00 uur en 22:00 uur onze tijd.
Van die beiden is Augustus John ongetwijfeld internationaal de beroemdste. Dickson Innes, die geboren werd in Zuid-Wales, maakte voornamelijk aquarellen en olieverfschilderijen. Het werk dat in de genoemde periode onder meer tot stand gekomen is, en de titel draagt Arenig, North Wales, is gereedgekomen in 1913; het bevindt zich in de Tate Gallery. In zijn oeuvre komen veel bergen, maar af en toe schilderde hij ook figuratief. 
Augustus John gold korte tijd, evenals Dickson Innes, in ongeveer dezelfde periode als zijn samenwerking met deze collega viel, als vooraanstaand post-impressionismt in Groot-Brittannië.  Vooral de naam van Augustus John werd bewonderend in verband gebracht met Matisse en Paul Gauguin (1848-1903).

maandag 16 mei 2011

De affaire Gustav Klimt in Arte-documentaire

Gustav Klimt in 1913, door
Egon Schiele (1890-1918)
Nalatenschap
Eén van de dingen die over de Oostenrijkse schilder, beeldhouwer en zonderling Gustav Klimt (1862-1918) bekend zijn, is dat tal van zijn doeken in verband worden gebracht met de muziek van Gustav Mahler [1], die twee jaar vóór hem werd geboren en zeven jaar eerder is overleden dan de beeldend kunstenaar. Vooral in de bloeitijd van het fenomeen grammofoonplaat, en met name vanaf het midden van de jaren vijftig zijn er tal van Mahler-uitgaven verschenen met op de hoes een daarbij passende afbeelding uit het oeuvre van Gustav Klimt.
De man is onderwerp van aandacht in de documentaire Die Affäre Klimt, welke op maandag 16 mei, zal worden uitgezonden door Arte-televisie:
 kort vóór middernacht, om 23:50 uur begint deze en om 01:20 uur in de nacht op dinsdag 17 mei eindigt de film.
De documentaire, die werd in 2006 gedraaid door Jane Chablani voor de regionale Duitse televisiezender Bayerische Rundfunk, behandelt de strijd die wordt gevoerd over de nalatenschap van deze beeldend kunstenaar uit de tijd van de (Oostenrijkse) art nouveau.
De film zal via dezelfde zender worden herhaald op maandag 30 mei, 's ochtends vanaf 10:15 uur.

__________
[1] In verband met de honderdste sterfdag, deze week op 18 mei, worden er dagen achtereen tal van radio- en tv-uitzendingen gewijd aan deze componist, zijn muziek en zijn persoonlijkheid. Daarover kunt u twee uitgebreide artikelen raadplegen op de bevriende site All art is quite useless van Rond 1900.nl. Het eerste is verschenen op zaterdag 14 mei; het tweede zal op dinsdag 17 mei op diezelfde site worden gepubliceerd.