zondag 31 juli 2011

Vijf dagen een kwartier Caravaggio via BBC Radio 3

Caravaggio: De waarzegster.
In het cultuurprogramma The essay dat gedurende het laatste kwartier Nederlandse tijd van elke werkdag door de Britse zender BBC Radio 3 wordt uitgezonden, is van maandag 1 tot en met vrijdag 5 augustus de focus gericht op de Italiaanse barokschilder Caravaggio. Die vijf kwartier worden gepresenteerd door kunsthistoricus John Cash.
Die grootmeester van de Italiaanse schilderkunst heette in werkelijkheid Michelangelo Merisi da Caravaggio; die laatste naam was van het plaatsje in Noord-Italië bij Bergamo waar die Michelangelo op 29 september 1571 werd geboren; die plaatsnaam werd toegevoegd aan de familienaam, zoals dat in die tijd gebruikelijk was. Tot in onze tijd heeft zijn faam standgehouden in de hele wereld waar (schilder)kunstminnenden zich bezighouden met het op enigerlei wijze bestuderen, dan wel alleen als 'consument' opnemen, van (delen van) het oeuvre van deze onnavolgbare grootheid, die op 18 juli 1610 is overleden te Porto Ercole (het huidige Monte Agentario).
Op onze zustersite Tempel der Toonkunst is De luitspeler van deze meester opgenomen.

dinsdag 26 juli 2011

Levend kunstwerk in onberispelijk maatpak

De tv-zender Nederland 2 presenteert op dinsdagavond 26 juli een nieuwe aflevering van het Avro-programma Close up waarin het thema deze keer wordt gevormd door het befaamde kunstenaarsduo Gilbert & George (geboren 1943, respectievelijk 1942).
Sedert bijna een halve eeuw weten de beide heren internationaal de aandacht op zich te vestigen met hun als live performances gekwalificeerde voorstellingen met fotomontages die als glas-in-lood uitingen overkomen, en daarnaast met videokunst.
De twee heren beschouwen hun dagelijks leven als een volkomen geïntegreerd bestanddeel van de kunst die zij maken. Het nadrukkelijke tegendeel is het geval: al 'heel lang' vormen ze een kunstwerk, beiden gekleed in een onberispelijk maatpak.
Deze aflevering van Close up begint volgens schema om 23:15 uur en loopt door tot in de nacht op woensdag 27 juli tot 00:58 uur.

zaterdag 23 juli 2011

Op zoek naar locaties van (de) Impressionisten

Kunstkenner Waldemar Janusczak
BBC Two-tv heeft op zaterdag 23 juli weer een documentaire uit de reeks Impressionists: Painting and Revolution. Kunstkenner Waldemar Januszcak onderzoekt werk van de Impressionisten. In de aflevering in kwestie, The great outdoors, laat hij zien welke de resultaten zijn die hij heeft meegebracht van zijn zoektocht naar de bekendste locaties van (de) schilders, die behoorden tot de relatief grote groepering van schilders die bekendheid heeft verworven onder de naam Impressionisten.
De uitzending is te zien op genoemd tv-kanaal tussen 21:00 uur en 22:00 uur onze tijd.

vrijdag 22 juli 2011

Portretschilder van naakt, Lucian Freud, overleden

Lucian Freud.
In 2008 werd drieëntwintig miljoen euro betaald voor een schilderij van Lucian Freud (geboren op 8 december 1922, kleinzoon van Sigmund Freud); dat was een recordbedrag voor een werk van een nog levende schilder. Op 20 juli is de man in Londen overleden.
Freud geboot vooral bekendheid in verband met de realistische uitbeelding van naakte lichamen; de doeken kregen daardoor het odium van verregaand realistische portretten. Soms werden de woorden meest meedogenloos in verband met zijn kunstenaarschap gebruikt.
De eerste overzichtstentoonstelling van Lucian Freud in Nederland werd door het Haags Gemeentemuseum georganiseerd in 2008.
Twee jaar, tot en met half juli, volgde een expositie in het Parijse Centre Pompidou. Verzamelaars zijn dol op het werk van deze uitzonderlijke kunstenaar; critici slaan het hoog aan en bezoekers van tentoonstellingen met zijn doeken raken eveneens in vervoering.

maandag 18 juli 2011

Op zoek naar de surrealiste Leonora Carrington

Op 25 mei 2011 overleed, ten gevolge van een longontsteking, in Mexico City, op 94-jarige leeftijd, de van oorsprong Engelse surrealistische schilderes Leonora Carrington, die op 6 april 1917 in Clayton-le-Woods werd geboren.
Een verre nicht van haar Joanne Moorhead, verdiept zich in het leven van de kunstenares in kwestie en vertelt daarover in het BBC Radio 3-programma Looking for Leonora, dat op dinsdag 19 juli, 's avonds tussen 22:15 uur en 23:00 uur onze tijd zal worden uitgezonden.
Ze was nog maar negentien jaar toen ze, gedurende de in Londen gehouden International Surrealist Exhibition, in contact kwam met de in 1891 geboren Duitse surrealist Max Ernst.
Samen gingen ze er vandoor en belandden ze in Parijs waarna Max Ernst zich van zijn echtgenote liet scheiden. Ze vestigden zich in 1938 in het zuiden van Frankrijk, in de Ardèche.
Toen twee jaar later de Tweede Wereldoorlog een feit was geworden, werden ze allebei gearresteerd als 'ongewenste vreemdelingen'. Het was te danken aan de Franse dichter Paul Éluard en aan Amerikaanse bekenden van Max Ernst, onder wie de journalist Varian Fry, dat ze enkele weken na hun arrestatie weer werden vrijgelaten.
Max Ernst stierf op 1 april 1976; Leonora Carrington overleefde hem drieënhalf decennium.

maandag 11 juli 2011

BBC Four: British masters in drie afleveringen

Peter Blake wirdt geïnterviewd door Mark Lawson op BBC Four-tv
BBC Four-tv start op maandag 11 juli, om 22:00 uur onze tijd, met de eerste aflevering van een driedelige reeks documentaires met de titel British masters, over de twintigste eeuwse kunst in Groot-Brittannië.
James Fox presenteert de eerste aflevering, getiteld We are making a new world. Deze bijdrage wordt de komende dagen nog driemaal herhaald. Direct in de nacht op dinsdag 12 juli, eerst om 01:00 uur onze tijd, en dan nog eens om 03:00 uur. En in de nacht van donderdag 14 juli op vrijdag 15 juli kunt u dezelfde aflevering nog eens tussen 00:00 uur en 01:00 uur onze tijd bekijken op dezelfde zender.

Nog twee uur het thema kunst.
Direct na deze bijdrage volgt om 23:00 uur dezelfde avond een interview met de Britse kunstenaar Peter Blake. Het onderhoud geschiedt met de bekende criticus Marc Lawson; ook deze bijdrage duurt al met al een uur.
Als het in onze contreien reeds middernacht is, gaat deze BBC-zender nog een uur door met The madness of Peter Howson, een portret van de kunstenaar in kwestie.