zondag 5 september 2010

Arte-tv: Het Naakt in de kunst — Renaissance tot nu

Vierdelige reeks
De Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie presenteert op zondag 5 september, tussen 00:00 uur en 00:35 uur in de nacht op maandag 6 september, een nieuwe aflevering van de reeks Nackt ist die Kunst. Daarin wordt de rol van het naakt in de kunsten vanaf de Renaissance tot op de huidige dag behandeld. De titel van de aflevering luidt Die Unschuld. De gehele reeks bestaat uit vier korte documentaires van Rudij Bergmann welke in 2005 voor de Südwest Rundfunk (SWR) werden gerealiseerd. Deze aflevering zal worden herhaald op woensdag 8 september vanaf 05:00 uur in de ochtend. De film wordt uitgezonden op het beeldformaat 16:9.
Met die benaming wordt al direct gewezen in de richting van de oorspronkelijke betekenis die dit fenomeen had voordat er, vooral in de twintigste eeuw, zo'n enorme erotische lading aan is gegeven. Dat houdt, vanzelfsprekend, niet in dat de oudere uitingen niet eveneens een — al dan niet bewuste — erotische lading hebben meegekregen, en evenmin betekent het dat in onze, sterk overgeseksualiseerde, maatschappij — waarin tal van uitingen van het menselijk lichaam hoogtij vieren — binnen die uitingen niet als puur kunnen worden ervaren.


U hoeft maar één heldere blik te werpen op de billen die Anna Richter in 2009 in Galerie MooiMan te Groningen heeft geëxposeerd [1], en het zal duidelijk worden dat men ook tegelijkertijd het éne zowel als het andere kan ondergaan. Dit stuk en andere werken van dezelfde kunstenares stralen het decente èn het erotisch prikkelende uit, en dat — speciaal voor degenen, die weinig onderscheid maken in bepaalde begrippen: — is niet hetzelfde als seksueel prikkelend.
__________
[1] Anna Richter (Groningen) was de eerste vrouw die exposeerde in de mannengalerie met veel herenliefde: MooiMan in Groningen, de enige galerie in die categorie van Noord-Europa, en volgens sommigen van geheel dat werelddeel. Enkele van haar stukken zijn geïntegreerd in de thans in die galerie lopende expositie Billen en Buikjes. Diverse van haar verleden jaar tentoongestelde stukken bij MooiMan zijn er nog steeds aanwezig, sommige daarvan zijn unicaten, andere bestaan in de geringe oplage van zes stuks. Enkele zijn reeds verkocht. Deze zijn alle nog te zien via de website van Galerie MooiMan.
___________
Afbeelding: Man 2 van Anna Richter (2009), springstone, 20 x 66 x 40 cm.

Geen opmerkingen: