vrijdag 12 november 2010

Driedaagse groepsexpositie in Groninger galerie

Salustiano Martha werkt
aan een van zijn beelden.
Vijf vrouwen exposeren
"Eenheid in verscheidenheid", staat in duidelijke gele letters op de rand van de bar voorin de voormalige kerk De Garf in de Groningse wijk De Paddepoel, ooit onderdeel van het eertijdse centrum voor de noordelijke stadswijken: Trefkoel. Reeds enige jaren doet de ruimte dienst als atelier en expositieruimte voor kunstenaars, tegenwoordig vooral voor hen die zijn verbonden aan het naastgelegen atelier van Salustiano Martha, zoals de Kunstenaarsgroep Zonneschijn
 die in genoemde ruimte een onderkomen heeft gevonden en bestaat uit vijf vrouwen die in verschillende disciplines van de kunsten werkzaam zijn, en wier artistieke uitingen gedurende drie dagen — vrijdag 12 tot en met zondag 14 november — te bezichtigen zijn. De ruim voorziene tentoonstelling herbergt kleine en grote schilderijen, ingetogen werk en uitbundige stukken van acrylverf of olieverf, dan wel stenen beelden.
Van twee van hen kunt u afbeeldingen vinden in een artikel van heden op onze zustersite Cultuur in Groningen en omgeving.

Lijfspreuken van de organisator

Die bovengenoemde tekst is één van de vele lijfspreuken, die deze kunstenaar op diverse plekken in zijn atelier heeft aangebracht, en die alle in de richting van steun, hulp en samenwerken wijzen. Zij geven uitdrukking aan de wensen en verlangens die bij deze kunstenaar leven en die hem leiden. Al die spreuken zijn 'afgedrukt' in geel op een donkerbruine ondergrond: de twee basiskleuren binnen het ruime kader waarin de artistieke werkzaamheid van Salustiano Martha zich afspeelt. Ook het centrale gedeelte van de vloer van De Garf is eveneens in een combinatie geel/donkerbruin geschilderd, kleuren die we in de kunststukken van deze man ook zonder uitzondering terugvinden.


Dit is een van de stukken waarmee Lies Verdoold is vertegenwoordigd op de
driedaagse groepsexpositie van de vijf dames in de voormalige kerk De Garf,
allen verbonden aan Atelier Zonneschijn aan de Zonnelaan in Groningen.
Dit slavenhuisje op Curaçao behoorde toe aan de voorouders van Salustiano Martha.

Kleurrijk geheel

Letterlijk en figuurlijk is het een kleurrijk geheel geworden, alle stukken die van verschillende disciplines uit de wereld der beeldende kunsten bijeengebracht zijn. 
Naast de tafels met stenen kunstwerken van Tineke Matthijssen is een rek opgesteld met werk van haar cursisten die zeven lessen hebben gevolgd.
Aan de andere zijde van die tafels aan de westelijke wand van de ruimte bevindt zich een vitrinekast vol met handgemaakte, kleurrijke sieraden van glazenier/beeldend kunstenaar Ria van der Schaft. Froukje Kuiper had verbintenissen elders, en Rosita So was  door ziekte verhinderd.

Geen opmerkingen: