zaterdag 19 februari 2011

Jolanda Meesters in Groningen: Nijlpaarden

Eerder deze week heb ik op onze zustersite Cultuur in Groningen en omgeving gewezen op de expositie- annex Doe Mee-dagen in het voormalige wijkcentrum Trefkoel in de stad Groningen. Aangezien we in onze bijdrage van 12 november 2010 reeds aandacht hebben besteed aan de vier vaste deelnemers in de Kunstenaarsgroep Zonneschijn, willen we in enkele bijdragen — hier en op gelieerde sites — de focus richten op de gastexposanten.
Jolanda Meesters: Nijlpaarden; formaat 100 x 130 cm.
Eén van de drie beeldend kunstenaars die als zodanig exposeert, is Jolanda Meesters, bij ons bekend als degene die zeer door het fenomeen hond wordt geïnspireerd, niet in de laatste plaats door haar eigen hond Timo, die met behulp van tal van verschillende technieken voor het nageslacht is bewaard. Naast de voordeur van haar woonhuis is Timo in mozaïek vereeuwigd; andere projecten, onder meer in het kader van glazenierskunst, zullen nog volgen.
Benevens de stukken met honden heeft Jolanda Meesters ook een reeks abstracte schilderijen tentoongesteld, die in een groep bijeen hangen. Naast deze hangen nog twee grotere werken: Droomreis en Nijlpaarden. Dat laatste schilderij valt in de categorie realistische stukken. We stellen het hierbij aan u voor.
Jolanda Meesters: oudste
zoon Jos. Afm. 30 x 40 cm.
Jolanda Meesters is een der relatief vele beeldend kunstenaars die in De Paddepoel, de grootste wijk van de stad Groningen, wonen en werken. Na een opleiding aan Academie Minerva werkt ze sedert enige jaren uitsluitend in die functie, echter niet alleen maar uitvoerend; ze geeft ook cursussen, en ze realiseert werk in opdracht. Haar onderwerpen lopen nogal uiteen: van de zee, via katten en andere dieren, en fantasiestukken tot en met bloemen en mensen, zoals haar oudste zoon Jos. Die jonge man, alsmede enkele van de door Jolanda Meesters vereeuwigde viervoeters kennen wij persoonlijk.
__________
Een sfeerimpressie door middel van foto's, hedenmiddag genomen door Feiko van der Veen in de ruimte van de Kunstenaarsgroep — de voormalige kerk De Garf naast het Atelier van Salustiano Martha —, kunt u oproepen door hier te klikken.

Geen opmerkingen: