maandag 21 februari 2011

Auguste Renoir dinsdag in Close up op Nederland 2

Auguste Rodin: Zelfportret uit 1879.

Zelfreflectie
De impressionist Auguste Renoir (1841-1919) heeft in diverse geledingen van de samenleving in de tweede helft van de negentiende eeuw goed om zich heen gekeken en wat hem uit al de impressies welke hem zeer hebben getroffen, heeft hij de elementen via verftubes, uitgeknepen op het palet en werkend aan zijn ezel, penselen voor hem laten werken. 
Van de vele thema's die hem in de loop van zijn leven hebben beziggehouden, behoren diverse tot de wereld van de kunsten: musicerende vrouwen, theaterbezoek, mensen van de straat, portretten van bekenden en al wat dies meer zij.
Renoir is echter niet blijven steken in het impressionisme, ook al wordt zijn naam nu nog, bijna negen decennia na zijn verscheiden, in eerste instantie met die stroming in verband gebracht.Op hogere leeftijd is hij in de schoot van grote voorgangers teruggekeerd: Titiaan (1487-1576), Peter Paul Rubens (1577-1640) en Diego Velasquez (1599-1660).

Feiten en meningen dienaangaande komen aan bod in een aflevering van Avro's televisieprogramma Close up, getiteld Renoir: het impressionisme voorbij. De film in kwestie zal worden uitgezonden via Nederland 2, tussen 23:00 uur en 23:55 uur.
Op enkele van de aan ons gelieerde sites vindt u andere afbeeldingen van Auguste Renoir.
Voor een later zelfportret zij hier verwezen naar onze zustersite Rond beeldende kunsten. Twee uitingen van musicerende vrouwen met hun instrument kunt u vinden op respectievelijk de site Tempel der Toonkunst, een vrouw met haar gitaar, en op de site Muziek en mensen, een dame met haar piano.

zaterdag 19 februari 2011

Jolanda Meesters in Groningen: Nijlpaarden

Eerder deze week heb ik op onze zustersite Cultuur in Groningen en omgeving gewezen op de expositie- annex Doe Mee-dagen in het voormalige wijkcentrum Trefkoel in de stad Groningen. Aangezien we in onze bijdrage van 12 november 2010 reeds aandacht hebben besteed aan de vier vaste deelnemers in de Kunstenaarsgroep Zonneschijn, willen we in enkele bijdragen — hier en op gelieerde sites — de focus richten op de gastexposanten.
Jolanda Meesters: Nijlpaarden; formaat 100 x 130 cm.
Eén van de drie beeldend kunstenaars die als zodanig exposeert, is Jolanda Meesters, bij ons bekend als degene die zeer door het fenomeen hond wordt geïnspireerd, niet in de laatste plaats door haar eigen hond Timo, die met behulp van tal van verschillende technieken voor het nageslacht is bewaard. Naast de voordeur van haar woonhuis is Timo in mozaïek vereeuwigd; andere projecten, onder meer in het kader van glazenierskunst, zullen nog volgen.
Benevens de stukken met honden heeft Jolanda Meesters ook een reeks abstracte schilderijen tentoongesteld, die in een groep bijeen hangen. Naast deze hangen nog twee grotere werken: Droomreis en Nijlpaarden. Dat laatste schilderij valt in de categorie realistische stukken. We stellen het hierbij aan u voor.
Jolanda Meesters: oudste
zoon Jos. Afm. 30 x 40 cm.
Jolanda Meesters is een der relatief vele beeldend kunstenaars die in De Paddepoel, de grootste wijk van de stad Groningen, wonen en werken. Na een opleiding aan Academie Minerva werkt ze sedert enige jaren uitsluitend in die functie, echter niet alleen maar uitvoerend; ze geeft ook cursussen, en ze realiseert werk in opdracht. Haar onderwerpen lopen nogal uiteen: van de zee, via katten en andere dieren, en fantasiestukken tot en met bloemen en mensen, zoals haar oudste zoon Jos. Die jonge man, alsmede enkele van de door Jolanda Meesters vereeuwigde viervoeters kennen wij persoonlijk.
__________
Een sfeerimpressie door middel van foto's, hedenmiddag genomen door Feiko van der Veen in de ruimte van de Kunstenaarsgroep — de voormalige kerk De Garf naast het Atelier van Salustiano Martha —, kunt u oproepen door hier te klikken.