vrijdag 26 augustus 2011

Een veld met lavendel bij het Franse Sénanque


In de Provence
Als iemand van lavendel houdt, zal deze afbeelding hem/haar beslist genoegen doen. Als iemand niet van de geur van lavendel houdt, maar wel van de kleur ervan, zal dat tevens het geval zijn.
Deze kleurenets, getiteld Lavendel bei Sénanque, maakt deel uit van een serie getiteld Provence I van de in de Bondsrepubliek Duitsland levende en werkende beeldend kunstenaar Heinz Wallisch (geboren 1942).
Deze kleurenets stamt uit 1992, is vervaardigd in een oplage van tachtig exemplaren, op het formaat 34,5 x 23,6 cm. (Drie platen, Strichätzung, Aquatinta.)
Voor een andere kleurenets uit diezelfde reeks verwijzen we u naar de aan deze site gelieerde website Rond beeldende kunsten, voor een bijdrage van heden, van dezelfde kunstenaar, uit dezelfde reeks.
Uit de serie Nachdenkliches I, eveneens van Heinz Wallisch, ziet u een kleurenets in een artikel, eveneens van heden, op de site Cultuurtempel, de moedersite van deze BK-website. 

woensdag 24 augustus 2011

Is het doek wel van een echte grootmeester?

In de nacht van woensdag 24 op donderdag 25 augustus, tussen 00:20 uur en 01:20 uur, wordt door BBC Two-tv weer een aflevering, deze keer getiteld Rembrandt, van het programma fake or fortune uitgezonden. Presentatrice Fiona Bruce en kunstexpert Philip Mould [1] doen ook deze keer weer onderzoek naar zogeheten mysteries achter een bepaald schilderij. 
Philip Mould, Brits expert
op het gebied van, vooral, 

geschilderde portretten.
Toen tijdens een veiling een schilderij is opgedoken dat gedurende de Tweede Wereldoorlog door de nazi's was gestolen, deed zich de vraag voor "Is dat een echte Rembrandt?", waarna de volgende, klemmender vraagt komt: die omtrent de rechtmatige eigenaar.
__________

[1] Philip Mould (geboren 1960) is een bekend gezicht in BBC One's Antiques Roadshow. In bijna elke aflevering van dat programma laat hij zijn licht schijnen over schilderijen ─ in eerste instantie portretten ─ die worden meegenomen door mensen, die graag meer over hun eigendom(men) willen weten, en niet in de laatste plaats is dat de geldelijke waarde. Er wordt wel eens gefluisterd dat Philip Mould als gevolg van deze kennis miljonair geworden is, en dat hij eveneens een bijzondere collectie heeft weten op te bouwen. Good for him!

zaterdag 13 augustus 2011

Stel je dat eens voor: model voor Lucian Freud

Onlangs is een der meest bijzondere beeldend kunstenaars van de twintigste eeuw van ons heengegaan. Hij stierf op 20 juli van dit jaar: Lucian Freud, geboren op 8 december 1922. In tal van kunstrubrieken van heel veel media ─ in ieder geval van al die media welke zichzelf serieus wensen te nemen ─ is flink aandacht besteed aan die gebeurtenis. Ook op deze site is een bijdrage te vinden.
Dat gebeurt opnieuw op zaterdag 13 augustus, tussen 21:00 uur en 22:00 uur onze tijd, in een uitzending van het programma Imagine: van de Britse televisiezender BBC Two. Die nieuwste aflevering van die documentaire serie houdt zich, zo goed als dat binnen een uur kan, bezig met leven en werk, en uitzonderlijkheden van Lucian Freud bezig. De aflevering is getiteld Imagine: Sitting for Lucian Freud.
Diens eerste expositie werd gerealiseerd in Lefèvre Gallery te Londen in 1944; de laatste tijdens zijn aard bestaan, verleden jaar in het Centre Pompidou te Parijs.