zaterdag 4 december 2010

Caravaggio en het grote raadsel van de dood

Vooraanstaande barokmeester
Ooit heeft Michelangelo Merisi da Carravaggio — één der meest vooraanstaande grootmeester van de beginnende Barok binnen de schilderkunst, geboren in 1571 te Caravaggio bij Bergamo in Italië — zijn eigen dood geschilderd. Hoewel zijn leven vier eeuwen geleden te Porto Ercole — in 1610 [1] — eindigde, blijkt dat de omstandigheden waaronder dat is gebeurd, tot op de huidige dag raadselachtig zijn gebleven. Misschien wel als gevolg van één of andere wraakactie, want de man had met zijn opvliegend karakter — waarmee hij zelfs voor moord niet terugdeinsde — wel wat vijanden gemaakt.
De invloed van deze opmerkelijke meester van het penseel werkte al snel door tot over de grenzen van zijn geboorteland, onder meer tot in de Nederlanden, waar Rembrandt van Rijn (1606, 0f 1607,-1669) daarmee heeft kennisgemaakt, alsmede tot in Spanje waar hetzelfde geldt voor Diego Velasquez (1599-1660).


De documentaire

Arte-televisie presenteert in de nacht van zondag 5 december op maandag 6 december  — tussen 01:00 uur en 01:25 uur — de documentaire Caravaggio und der Tod van Stefanie Appel, dit jaar gerealiseerd voor de Hessische Rundfunk. Het beeldformaat 16:9 en sterefonisch geluid zijn derhalve inmiddels een vanzelfsprekendheid.
Deze relatief korte, doch zonder twijfel zeer kleurrijke film zal worden herhaald op zaterdag 11 december, 's middags vanaf 14:00 uur.
__________

[1] Sommige, ooit vooraanstaande, lexica melden 1609 als sterfjaar.

Geen opmerkingen: