maandag 13 december 2010

Grote zilveren foto's blijken een gouden greep

Foto's op aluminium
Zondag 12 december opende de burgemeester van Groningen, Peter Rehwinkel, de vijfentwintigste tentoonstelling tijdens het vierjarig bestaan van de in de noordelijke metropool gevestigde mannegalerie met herenkunst die in eerste instantie bedoeld lijkt voor degenen die 'van de herenliefde' zijn of dit fenomeen een warm of zelfs heet hart toedragen doch daar in d eigen beleving net niet voldoende aan toe zijn gekomen om zich daar ook, zij het slechts als gast, thuis te voelen. Vrouwen, die de tentoonstellingen van MooiMan bezoeken — of de beurzen, waarop deze galerie zich manifesteert — vertellen niet zelden dat manlief wel buiten bleef wachten omdat ze zich niet wilden vertonen. Men kon eens iets over hen gaan denken.
 

(On)bewuste Angsten
Tja, en precies daar zit de crux, want in eerste instantie denken dergelijke mannen iets over zichzelf, doordat zij in hun (pre)puberale fase met angst voor het eigen geslacht (lees: mannen) aan de ene kant en het verlangen naar zulke intimiteit anderzijds. Daarmee hebben ze een eigen normale ontwikkeling al geruime tijd in de weg gestaan. En voor al degenen die nog steeds achter de horizon leven, zij er hier met nadruk aan toegevoegd dat een normale ontwikkeling als uitkomst kan hebben: een heteroseksuele voorkeur, een homoseksuele of een biseksuele, waarbij die laatste vorm dikwijls de enige keuze is die mensen hebben, aangezien de beide andere vooral genetisch worden bepaald, ongeacht de al dan niet bestaande aanwezigheid van een Dubieuze Plaatsbekleder op de Zetel van Petrus in een enclave binnen de Italiaanse hoofdstad. Al degenen die door dergelijke, onderdrukte dan wel totaal verdrongen angsten worden gekweld, zij geadviseerd zich snel verder te ontwikkelen aangezien hun energie beter kan worden gebruikt, niet alleen door (en derhalve voor) henzelf, maar tevens ten faveure van de directe omgeving en de indirecte, dat wil zeggen: de maatschappij als geheel.

Een nieuwe wereld gaat open
Dan blijkt de drempel, voor het bezoeken van een expositie als de huidige — tot en met 30 januari 2011 — in Galerie MooiMan, als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen en is de weg vrij om een eigen oordeel te vellen over zulke kunst als die van Benno Thoma — in de vorm van 25 grote foto's, aangebracht op aluminum, die meteen de titel ZILVER verklaart en kunnen al die (dan voormalige) angsthazen zien dat de werkelijkheid van deze mannenkunst een veel diepgaander indruk zal maken dan de afbeeldingen — op de site van MooiMan en in de bijdragen op deze sites en enige aan haar gelieerde — die in de elektronische presentatie
 de schittering niet voldoende kunnen overbrengen. De Heren MooiMan hebben met deze serie zilveren foto's een gouden greep gedaan.

Nog altijd te weinig vrouwen

Naast deze mededelingen-met-onderwijzersvingertje aan het adres van zo vele —weliswaar meerderjarige, doch onvolwassen gebleven — mannen, zij daar ook nog een verzoek aan de andere kunne toegevoegd: Komt, vrouwen, dames en meisjeswezens, en vertoon u zelf, ter meerdere glorie van de mannenkunst en de herenliefde; uzelf zult daar, eventueel in verschillende verschijningsvormen, de vruchten van kunnen plukken. Anders gezegd: er komen, in ieder geval voor mijn beleving, nog steeds te weinig vrouwen naar de tentoonstellingen in MooiMan.
__________

Afbeeldingen: Twee voorbeelden Wet 21 en Wet 23 uit de collectie ZILVER, op het formaat 150 x 100 centimeter, te bezichtigen bij Galerie MooiMan. Van dit formaat hangen er vijftien, van de vierkante, 150 x 150 centimeter, hangen tien, die eveneens van de benaming Wet en een nummer zijn voorzien.
__________
NB: Meer over de bijdragen van Keith King tijdens dezelfde dubbel-expo volgt weldra, in een extra artikel op deze site.
Zie tevens onze bijdragen op onze zustersites:
Cultuur in Groningen en omgeving
alsmede op de andere BK-site die in onze handen is:
Rond beeldende kunsten
en ten slotte op onze Duitstalige zustersite
Kulturtempel 2

Geen opmerkingen: