vrijdag 2 mei 2008

Noorderlingen met extra openingsdagen in mei


Extra dagen voor uitzicht en eventueel inzicht
Hoewel Galerie MooiMan te Groningen op de eigen website vermeldt tijdens het eerste weekeinde van elke maand nu juist niet geopend te zijn, hebben de eigenaren besloten om voor het eerste weekeinde van de maand mei daarop een uitzondering te maken, opdat ieder die het wil, alsnog kennis kan nemen van de uitgestalde werken van vier beeldend kunstenaars uit het Noorden des lands, die wij in een artikel op zaterdag 12 april op onze moedersite Cultuurtempel in het kort al even hebben voorgesteld. Op onze zustersite, die als centraal thema het culturele gebeuren in en om de Stad Groningen heeft, zijn we dezer dagen in een tweede bijdrage al iets nader ingegaan op twee van de vier schilders — René Kuipers en Wiebren Arema — die met hun werk aanwezig zijn in de betreffende ruimte — die niet alleen de enige mannengalerie van de lage landen is, maar tevens vrijwel de enige in Noord-Europa blijkt te wezen. Dus allen die willen dat zulk een instituut de poort open kan blijven houden, doen er goed aan de steven te wenden en op de juiste plek uit te komen, waarover men en detail kan worden geïnformeerd via de opgemelde website. Daar vindt men ook alle exacte openingstijden en de duur van deze lopende expositie, alsmede alle eventueel andere benodigde gegevens om op enigerlei wijze met de cultuur van MooiMan direct of indirect in contact te treden.

Jannes Koetsier
Voor de op één na jongste van de vier exposanten, Jannes Koetsier, is het object van zijn kunst het menselijk lichaam. Dat olieverf zijn voornaamste materiaal is om al datgene wat hij wenst uit te beelden ook te kunnen realiseren,
hadden we reeds gemeld. Opvallend is echter dat hij wel lichaamsdelen bedekt, zij het dat het veelal het hoofd en niet zozeer het geslacht betreft, waardoor niet al te veel eventuele verwarring kan ontstaan omtrent de kunne van de afgebeelde. Hoewel het ook voorkomt dat hij zijn protagonist alleen van onderen inpakt — hier en daar zowel om de lendenen alsook om het hoofd. Het grootste van de voorgestelde stukken in Galerie MooiMan met een deels 'aangekleed' mens meet 90 x 55 cm: de man draagt een baddoek om de heupen, er ligt een loper op de vloer, er staat een tafel tegen de wand, er is een ingelijst kunststuk tegen de muur geplaatst: alle vertonen hetzelfde motief.
Twee stukken in olieverf op doek, ingelijst en wel — in beide gevallen gaat het om Naakten — maken ook nog deel uit van het in Galerie MooiMan tot en met 18 mei van Jannes Koetsier en de drie anderen.


Wim Poort

Van de werken van Wim Poort zal menig gymnasiast, die meer dan alleen een verplichting jegens ouders vervulde door die opleiding te volgen, de elementen uit de antieke wereld — Egypte en Zuid-Europa — tentoongestelde stukken herkennen. Bij nadere beschouwing blijkt dat er geen sprake is van een — aanvankelijk mogelijkerwijs vermeende — directe uitbeelding van de oorspronkelijke motieven: Etruskische fluitspeler, Egyptische 'ambtenaar', etcetera — maar dat Wim Poort behoedzaam aanpassingen naar eigen goeddunken heeft aangebracht. De toevoeging van een groot gedeelte van een bloot mannenlichaam als hedendaags element zorgt niet voor een antipode, maar wekt eerder de indruk dat al het afgebeelde van alle tijden is.
De vier Noorderlingen zijn — in tegenstelling tot datgene wat standaard op de website van Galerie MooiMan vermeld staat — ook gedurende het eerste weekeinde van de maand (mei) te bezichtigen, en dat kan ook elke vrijdag, zaterdag en zondag, tot en met 18 mei. Eveneens op tweede Pinksterdag, maandag 12 mei, is deze galerie geopend.
____________
Afbeeldingen
1. René Kuipers: Bacchus (olieverf op doek: 100 x 80 cm, ingelijst).
2. Wim Poort: Sleeping Etruscan I (olieverf op doek: 150 x 100 cm).

Geen opmerkingen: