maandag 28 april 2008

Jin Shans droom van elke schooljongen is zeven maanden lang te zien in het Groninger Museum


Protest vanaf een schoolbank
Volgens conservatrice Sue-an van der Zijpp, die op de dag van de persbijeenkomst in het Groninger Museum uitleg verschafte — en vragen, gesteld in het Engels, aan de aanwezige jonge kunstenaar. Jin Shan, in het Chinees doorgaf — is het door hem gemaakte stuk performing art "de droom van elke schooljongen", en daarmee een universeel invoelbare uiting van irritatie in het klaslokaal, en derhalve eveneens internationaal begrijpelijk. Wel zal Jin Shan met zijn Chinese versie van een manneke dat pist, meer losmaken dan het 'engelachtige wezentje' in het centrum van Brussel dat tijdens het langdurige wateren nog blijft stralen.
Dit kunstwerk van, Desperate Pee uit 2007, maakt deel uit van het laatst toegevoegde onderdeel — New World Order, bestaande in 38 zaalvullende 'installaties' — van de nu complete kunsmanifestatie GO CHINA, welke door het Drents Museum Assen samen met het Groninger Museum wordt gedragen. Dat laatste onderdeel is te zien vanaf zondag 27 april en blijft in Groningen tot en met 23 november. Het geheel in het Groninger Museum bestaat in vier ruim opgezette uitingen: Antieke Bronzen, die reeds vanaf 2 februari te bezichtigen zijn en tot en met 28 september zullen blijven, vervolgens de solo-expositie met kunstwerken van de in 1957 geboren Ai Weiwei, waarmee het gehele Coop Himmelb(l)au Paviljoen van het opvallende gebouw tegenover het Centraal Station van Groningen [1] sedert 2 maart is gevuld. Vanaf 22 maart is het onderdeel Tekens aan de wand — Chinees nieuw realismeen Avant-garde in de jaren tachtig en negentig tot en met 26 oktober te bezichtigen. [2]
De afbeelding helemaal bovenaan stuurde ik als Bijlage aan één mijner correspondenten: de in droge humor nauwelijks te overtreffen Mels van Driel, uroloog/seksuoloog van het Universitair Medisch Centrum Groningen, en ik vertelde hem erbij, dat die jongen daar bovenop de schoolbank maar onafgebroken doorplast. De specialist reageerde als volgt: "24 uur per etmaal urineren is ziekelijk; de bijlage is prachtig." Dat deze geleerde over zulke zaken kennis en inzicht heeft, moge blijken uit zijn onlangs verschenen boek.
_________
[1] Vanaf elk NS-station in Nederland kan men voor € 15,— naar de expositie GO CHINA in Groningen en Assen reizen.
[2] In separate bijdragen zullen we op die onderdelen terugkomen.

Geen opmerkingen: