dinsdag 25 november 2008

Chinese Berlijner presenteert zijn Kalender 2009

Dertien erotische prenten voor één jaar
Een jonge Chinees die in Berlijn woont, in andere landen exposeert en in Groningen zijn vertegenwoordiging heeft in Galerie MooiMan — dat is MUSK BOY, die onlangs, samen met de fotograaf Ewoud Broeksma in die galerie de tentoonstellingsruimte deelde.
Vandaag kreeg ik diens Kalender 2009 toegezonden en dat schitterende stukje drukwerk, waaraan waarlijk alle aandacht is besteed, bevat dertien kunstwerken van Musk Boy: één dekblad en daarachter voor elke maand een afbeelding. De kalender als geheel heeft een omvang van 30 x 40 cm; de platen zelf meten ca. 25 x 35 cm.
Zijn achtergronden, vooral het land van herkomst, speelt ook nu weer in de meeste gevallen een prominente rol in de geïntegreerde Chinese elementen, en als deze niet in de entourage heel direct zichtbaar zijn, dan is het wel in de afgebeelde personen. Een deel van hen draagt de kenmerken van de kunstenaar zelf, hetgeen je gemakkelijker ziet als je deze ooit hebt ontmoet. En dat kon op zondag 3 augustus tijdens de opening van de expositie bij MooiMan, getiteld From China to China, waaraan op deze site op zaterdag 2 augustus aandacht werd besteed
Persoonlijk ben ik het meest aangedaan door de jongeman met een zeer eigezinnig ogende kat. Ik ken zulke wezens uit en te na en ben al decennia lang verliefd op het fenomeen kat in het algemeen en op bijzondere 'exemplaren' daartussen in het bijzonder. Sommige daarvan delen het huiselijke leven met de hond Amber en mij.


Ander werk
In Galerie MooiMan in Groningen is nog veel ander werk van Musk Boy te zien van de expositie, die voor een deel parallel aan de gigantische tentoonstelling GO CHINA in het Groninger Museum te bezichtigen viel. Het feit dat de Olympische spelen dit jaar in China werden gehouden en de Groninger fotograaf Ewoud Broeksma veel sporters in tal van standen en situaties op de gevoelige plaat had vastgelegd, vormde dat bij de eigenaren van MooiMan een goede basis voor een gezamenlijke tentoonstelling.
Verder kan men ook nog een kijkje nemen op de website van Musk Boy zelf, waar nog weer andere kunst te zien valt.
____________
Afbeeldingen
1. Voorblad van de Kalender voor 2009 van de Berlijns-Chinese kunstenaar Musk Boy.
2. Jongeman met kat op de arm. Afbeelding voor maart 2009 van die kalender.

Geen opmerkingen: