donderdag 20 november 2008

Gefilmd portret uit 1974 van kunstenaar Anton Heyboer diverse keren te zien op digitaal kanaal

Portret van de kunstenaar als middelbare man
In 2005 overleed, 81 jaar oud, de uiterst kleurrijke, met nauwelijks één andere beeldend kunstenaar te vergelijken, Nederlander Anton Heyboer. Diverse keren en vanuit tal van invalshoeken is de man geportretteerd in kranten en tijdschriften, in boeken en in bewegende beelden. De VPRO-televisie heeft reeds in 1974 voor de eerste keer een gefilmd portret van deze uitzonderlijke man — met een viertal echtgenotes en ook een reeks honden — uitgezonden onder de titel In kleur bij God thuis. Anton Heyboer heeft een enorme hoeveelheid kunstewerken nagelaten.
Deze documentaire film — die een lengte heeft van ongeveer vijf kwartier — zal de komende dagen diverse keren opnieuw worden uitgezonden door het digitale televisiekanaal met de absurde, want op randstedelijke hoogmoedsverplettering gebaseerde, naam Holland Doc. Alsof het om een voor de rest van Nederland minder interessant, regionaal kanaaltje gaat.
"Mijn werk is de onschuld leefbaar te maken", luidt de ondertitel van het boek Het systeem van Anton Heyboer, dat voor het eerst in 1954 werd gepubliceerd en eenentwintig jaar later door een Amsterdams uitgeversbedrijf opnieuw in de handel werd gebracht.
De eerste uitzending van deze film is op donderdag 20 november, in de vroege avond tussen 19:10 uur en 20:30 uur. Op vrijdag de 21ste november — in de middag vanaf 14:40 uur — zal dit gefilmde portret worden herhaald.

Geen opmerkingen: